Ez az információs kiadvány elsősorban a gelcoat-ok, vinilészter gyanták, ragasztó pasztákkal kapcsolatos, általánosan elfogadott felhasználási követelményeket részletezi.

A telítetlen poliésztergyanták biztonságos kezelése

Kompozit termékek gyártásakor a segédanyagok, mint a szerves peroxidok, töltanyagok és üvegrostok változó biztonsági és munkavédelmi előírásokkal rendelkeznek. Ez a dokumentum egy általánosan elfogadott biztonsági eljárást ír le, mely a kompozit iparban leginkább használt segédanyagokhoz kapcsolódik.

Alap_es_segedanyagok_biztonsagos_kezelese

Kompozit termékek gyártásakor, telítetlen poliésztereket használva a dolgozók ki vannak téve az alapanyagból felszabaduló sztirol monomer egészségkárosító hatásának. A legtöbb európai országban szabályozva van a munkatér levegőjének megengedhető sztirol tartalma.

A sztriol emisszió veszélyei

A telítetlen poliészter gyanták reaktív anyagok, ezért tárolás közben a tulajdonságaik – mint a viszkozitás, gél idő – kis mértékben módosulhatnak. Kedvezőtlen tárolási feltételek mellett ez a változás olyan mértékű lehet, hogy már az eredeti felhasználási célnak nem fog megfelelni.

A poliészter gyanták tárolása

A levegő sztirol tartalmának mérésére több lehetőség van, az egyszerű színét változtató csőtől az adatokat eltároló és elemző mérőberendezésig. Ez a tájékoztató egy átfogó képet ad az elérhető mérési módszerekről és berendezésekről.

A munkahely sztirol tartalmának_mérése

A levegő sztirol tartalmának csökkentését több módon is elősegíthetjük: jó alapanyag választással, zárt gyártástechnológiák alkalmazásával és megfelelő ventillációval.Az alapanyag választás vonatkozásában a feldolgozás során felszabaduló sztirol monomer mértékét csökkenthetjük LSE (Low Stirol Emission – csökkentett sztirol emissziójú), illetve LSC (Low Stirol Content – csökkentett sztirol tartalmú) gyanták alkalmazásával.

Alacsony sztirol tartalmú gyanták

Jelen hírlevelünkben a munkahelyek ventillációjával foglalkozunk, támpontot nyújtva egy adott munkahely ventillációs kapacitásának kiszámításához.

Munkahely ventilláció

Ebben a hírlevélben a BUTANOX P-50 katalizátort mutatjuk be Önöknek. Alkalmazásával gyorsabb kötési sebesség, rövidebb laminálási idő és magas keménységű, jó minőségű felület érhető el – ezért elsősorban gelcoatok katalizálására ajánljuk.

Gelcoat katalizátor

Ebben a hírlevelükben három új terméket mutatunk be Önöknek: az Enka-Chanelt, Enka-Fusiont és az Enka-Spacert, amelyek jól használhatók a VI, VARTM, és RTM eljárásokban.

Új termékek vákuum-injektáláshoz

Jelen hírlevelünkben a kitérhálósodott poliészter termékekből az élelmiszerbe átlépő sztirol (sztirolmigráció) problémájával foglalkozunk.

Sztirol migráció

A mesterdarab készítésekor gyakran felmerül az az igény, hogy a mesterdarab alapját könnyen formára marható és olcsó anyag képezze. Ilyen lenne a kis sűrűségű polisztirol hab, azonban alkalmazásának eddig határt szabott az a tény, hogy a poliészter gyanta megoldja a polisztirol habot. Napjainkra kifejlesztettek egy olyan poliésztergyantát, amely felvihető közvetlenül a polisztirol habra, anélkül hogy reakcióba lépne vele, ez a Styrosafe gyanta.

Polisztirolhab laminálása poliészter gyantával?

Egyik lehetőség a jó minőségű, egyenletes falvastagságú, magas száltartalmú termékek gyártására az RTM (Resin Transfer Moulding) technológia, amely egyre elterjedtebb a hazai gyártók körében is. Ebben a hírlevelünkben bemutatjuk a technológia alapelvét és egy új, korszerű erősítő struktúrát, amelyet kifejezetten ehhez a gyártástechnológiához fejlesztettek ki.

Uniconform üvegpaplan RTM technológiához

Ebben a hírlevelünkben egy új, környezetkímélő, az egészségre nem ártalmas oldószert mutatunk be.

Rhodiasolv RPDE környezetbarát oldószer

Ebben a hírlevelükben új polírozó termékcsaládunkról olvashat.

Piacvezető polírozó anyagok

Hajófestékek

Hírlevelünkben bemutatunk egy epoxi termékcsaládot, amellyel aktuálisan bővítettük termékpalletánkat. Emellett olvashatnak egy csiszoló-porelszívó rendszerről, amelyet most jó érték-ár arányon ajánlunk.

Csiszoló-porelszívó rendszer

Hírlevelünkben bemutatunk egy új fejlesztésű kézmosó folyékony szappant, amely rendkívül hatékonyan oldja a gyanta, gél és színezőpaszta szennyeződéseket. Illetve egy néhány vákuum-injektáláshoz használható segédeszközt, amelyek megkönnyítik a rendszer kiépítését.

Chemsoap