A műgyanta kötésű beton ill. habarcs szerkezete annyiban tér el a hagyományos betontól, hogy a homokot vagy a kavicsot műgyanta köti össze. A cement helyettesítésével készült beton egyes mechanikai tulajdonságaiban felül múlja a hagyományos beton tulajdonságait. A jobb mechanikai tulajdonságok mellett vízálló, fagyálló, vegyszerálló, pormentes, tisztítható. Gazdaságos megoldás, ha a polimerbetont 1-2 cm vastagságban alkalmazzuk hagyományos aljzatbetonra.

A hagyományos aljzatbeton kivitelezésénél alkalmazzon diletációs hézagokat, amelyeket puhafa léccel töltsön ki.

A szükséges lejtéseket az aljazatbeton kialakításánál hozza létre, alakítsa ki a későbbiekben bennmaradó szerkezetek helyét.( pl. gépalap, csatorna,stb.)

Az aljzatbeton felületét simítóval egyenletesen, glettelés, cementszórás nélkül simítsa el.

A műgyantabeton felhordása előtt az aljzatbetont tisztítsa meg a szennyeződéstől és a portól. Ha régi aljzatbetonra történik a felhordás, szükséges a beton csiszolása, portalanítása. Az aljzatbeton víztartalma max. 4% lehet.

Az így előkészített aljzatbetont impregnálja műgyantával (Beckocoat PU428/51XMPAC alapozóval), ez lesz a csatoló réteg a hagyományos beton és a polimerbeton között. A felhordás történhet ecsettel vagy teddy-hengerrel, anyagszükséglet 0,3-0,5 kg/m2.

A polimerbeton bekeverése: a katalizált poliészter műgyantát keverje össze tüziszáraz homokkal vagy kaviccsal. Javasolt keverési arány: 1 kg gyantához 5-8 kg kvarchomok szemcsemérettől függően. Ahhoz, hogy a polimerbeton jól tömörödjön, érdemes legalább 3 különböző frakciót, eltérő szemcseméretű töltőanyagot alkalmazni. A megfelelő gyorsító illetve katalizátor adagolásával beállítható a kívánt kötési idő, a környezeti hőmérséklettől függően.

A nyers polimerbetont terítse el egyenletesen, tömörítse, majd simítsa el. Anyagfelhasználás: 1 m2 felületre 1 cm vastagsághoz szükséges kb. 2 kg gyanta és 14-15 kg töltőanyag.

A simító szerszámot formaleválasztóval kezelve megkönnyíti a simíthatóságot, mert csökkenti a gyanta tapadását a szerszámhoz.

Az egy táblában elkészíthető műgyantabeton felülete max. 16 m2 lehet. Ennél nagyobb felület esetén az aljzatbeton dilatációs hézagjai fölött szükséges dilatációs hézagok kialakítása a polimerbetonban is. Megszilárdulás után a dilatációs hézagokat a kereskedelemben kapható hézagoló kittel lehet kitölteni.